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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  01/02/2024
Data da última atualização:  01/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CALIXTO JÚNIOR, J. T.; MOURA, J. C. de; LISBOA, M. A. N.; CRUZ, G. V.; GONÇALVES, B. L. M.; BARRETO, E. S. de S. T.; BARROS, L. M.; DRUMOND, M. A.; MENDONÇA, A. C. A. M.; ROCHA, L. S. G.; SILVA, M. A. P. da; CORDEIRO, L. S.
Afiliação:  JOÃO TAVARES CALIXTO JÚNIOR, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE; JOSÉ CÍCERO DE MOURA, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE; MARIA AMANDA NOBRE LISBOA, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE; GABRIEL VENÂNCIO CRUZ, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE; BRENDA LUANA MUNIZ GONÇALVES, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE; EDUARDO SAMPAIO DE SOUSA TAVARES BARRETO, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE; LUIZ MARIVANDO BARROS, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE; MARCOS ANTONIO DRUMOND, CPATSA; ANA CLEIDE ALCÂNTARA MORAIS MENDONÇA, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE; LEONARDO SILVESTRE GOMES ROCHA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; MARIA ARLENE PESSOA DA SILVA, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE; LUCIANA SILVA CORDEIRO, Universidade Regional do Cariri – URCA, Crato, CE.
Título:  Phytosociology, diversity and floristic similarity of a Cerrado fragment on Southern Ceará state, Brazilian Semiarid.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Scientia Forestalis, v. 49, n. 130, e3459, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.18671/scifor.v49n130.01
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is a lack of studies on phytosociology of Cerrado fragments within the Caatinga biome, located in the Southern region of Ceará State, associated to the Brazilian Crystalline Shield geological formation. Thus, contributing to the diagnosis and knowledge of this plant community, a survey on the general flora and especially the structure of arboreal vegetation was made. Every individual with SND ≥ 3cm (total height), within 12 parcels with 12x30 m (0.432 ha) of area was sampled. The floristic similarity was calculated by the Jaccard index, in comparison with ten other Brazilian Cerrado areas. Fourty-six species distributed in 22 families were found, comprising a total of 906 individuals, with AD=2,097.22 ind.ha-1. The highest abundance was found within families Fabaceae (20.31%) and Vochysiaceae (19.98%). Qualea parviflora, Annona leptopetala, Hymenaea stignocarpa and Callisthene fasciculata had the highest IVI index species. The calculated biodiversity indexes were: alpha diversity of Shannon (H’) = 3.8 and equitability of Pielou (J’) = 0.83. The results obtained show the area as a vegetation relict, under threat due to the penetration of Caatinga species, climatic changes, insufficient conservation efforts and fast anthropic deforestation. As a result, this relict area tends to shrink to a fragment much smaller than it was in the past.
Palavras-Chave:  Lavras da Mangabeira; Manchas de Cerrado; Serra do Boqueirão; Vegetação arbórea.
Thesagro:  Caatinga; Flora; Vegetação.
Thesaurus Nal:  Phytosociology.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161540/1/Phytosociology-diversity-and-floristic-similarity-of-a-Cerrado-fragment-on-Southern-Ceara-state-Brazilian-Semiarid-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA60865 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCANDÉA, I. V.; MATTA, V. M. da; MECENAS, A. S.; CABRAL, L. M. C.; SILVA, L. F. M. da. Concentração de carotenóides da polpa de cajá (Spondias lutea L.) por processos com membranas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMECENAS, A. S.; MATTA, V. M. da; SILVA, F. T.; PONTES, S. M.; GOMES, F. dos S. Caracterização físico-química de cajá-manga (Spondias dulcis) em dois estádios de maturação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMECENAS, A. S.; MATTA, V. M. da; FERREIRA, J. C. S.; TORREZAN, R.; FREITAS, D. de G. C. Avaliação sensorial de doce de banana com fibra de abacaxi sem açúcar adicionado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCANDÉA, I. V.; MECENAS, A. S.; CANDÉA, T. V.; GOMES, F. dos S.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da. Processamento de polpa de cajá por tecnologia de membranas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e sustentabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCABRAL, L. M. C.; CANDÉA, I. V.; CANDÉA, T. V.; MECENAS, A. S.; PINTO, T. de M.; MATTA, V. M. da. Processamento de polpas e sucos de frutas por processos com membranas. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010. 27 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 108).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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